Stiai ca…
1. Rosia (Solanum Lycopersicum) este originara din America de Sud?
Prima rosie s-a copt acum trei mii de ani sub soarele fierbinte al Anzilor Cordilieri din Peru. Primii care au cultivat aceasta planta in propriile gradini au fost maiasii, iar de la acestia cultura rosiilor s-a tot raspandit, ajungand ca in zilele noastre sa fie consumate de toate popoarele.
2. Exista mai multe soiuri de rosii?
- rosiile negre: acestea provin din Rusia si au coaja de culoare verde-maroniu spre rosu-grena. Miezul lor este de un rosu foarte inchis la culoare si sunt extraordinar de gustoase.
- rosiile Lemon Boy: au culoarea galben deschis, precum lamaia si nu auriu spre portocaliu cum sunt rosiile noastre galbene. Acestea sunt foarte aromate, iar coaja lor este foarte neteda.
- rosiile verzi: Acestea sunt invelite intr-o pielita asemanatoare la atingere cu hartia. Inainte de a fi mancate pielita se indeparteaza. Au o aroma dulceaga si sunt ideale pentru sosurile verzi.
Inspirata de articolul precedent, astazi iti prezint curiozitati despre rosii, ce beneficii iti aduce consumul lor si ce boli poti preveni consumand o cantitate minima zilnic.
Apetisante, gustoase, sanatoase si bune de mancat oricand si oricum, rosiile sunt una din marile binefaceri ale verii. Bineinteles, vi le recomand pe cele cultivate natural. De ce? Pentru ca sunt un izvor de sanatate, sunt foarte bogate in minerale si vitamine, la toate acestea adaugandu-se licopenul, care exista in rosii in cantitati apreciabile si care este un antioxidant despre care s-a demonstrat ca previne maladiile canceroase.
Potrivit WHFood, doar 100 de grame de rosii asigura 40% din necesarul zilnic de vitamina C, 15% din doza zilnica de vitamina A, 8% din cantitatea de potasiu si 10% din cantitatea recomandata de fier. Peste toate acestea, intr-o minunata completare vine licopenul, pigmentul rosu care da culoarea rosiilor si care este un antioxidant ca o pilula de sanatate pentru organism.
Licopenul neutralizeaza efectele negative ale radicalilor liberi. Mai mult, studii recente au demonstrat ca licopenul are o putere dubla de a contracara radicalii liberi, in comparatie betacarotenul, un alt antioxidant foarte bine cunoscut. Licopenul din rosii este un puternic inhibator pentru celulele canceroase pulmonare, mamare sau endometriale.
Afla in continuare care sunt beneficiile consumului de rosii si ce boli poti preveni.
Studii efectuate la Universitatea Harvard au evidentiat faptul ca barbatii care consuma 10 portii de rosii pe saptamana, in stare naturala sau sub forma de suc, ketchup sau sos, prezinta un risc cu 45% mai scazut de a dezvolta cancer de prostata. Specialistii sustin ca cei care consuma mai mult de doua kilograme de rosii pe saptamana isi reduc cu 60% riscul de a dezvolta cancer rectal sau stomacal.
De asemenea, cancerul in general este prevenit. Licopenul protejeaza ADN-ul celular, impiedicand actiunea diferitilor factori mutageni (cancerigeni) la acest nivel. Pastrand integritatea ADN-ului, celulele nu sufera modificari atipice cu potential cancerigen crescut.
Rosiile protejeaza inima de bolile cardiovasculare, prin potasiu, niacina, vitamina B6 si acid folic pe care le contin. Niacina, cunoscuta si sub denumirea de vitamina B3 sau vitamina PP, este folosita de multi ani pentru a tine in frau nivelul de colesterol din sange. Pe de alta parte, o dieta bogata in potasiu, un alt nutrient ce se gaseste din abundenta in rosii, reduce tensiunea arteriala si riscurile de aparitie a bolilor cardiovasculare.
Datorita continutului bogat in minerale si vitamine, rosiile regleaza metabolismul tesutului osos si influentele hormonale asupra osului, acesta devenind mai rezistent, scazand in felul acesta riscul de aparitie a osteoporozei.
Continand unul dintre cei mai puternici antioxidanti – licopenul – rosiile stimuleaza sistemul imunitar, ajutand organismul sa lupte impotriva infectiilor. Sunt indicate de asemenea batranilor si copiilor, mai ales ca acestia nu au un sistem imunitar bine dezvoltat (copii) sau optim functional (batrani).
Obezitatea si diabetul de tip II sunt cu succes combatute prin consumul de rosii. Aceasta nu inseamna ca daca veti consuma doar rosii veti elimina surplusul de kilograme, insa o dieta echilibrata care sa contina zilnic o rosie va va ajuta considerabil in lupta contra kilogramelor in plus.
Tromboflebita. Avand proprietati antiinflamatoare, rosia protejeaza vasele si previne tromboflebita. Atentie! Nu incercati sa tratati tromboflebita (boala deja aparuta) prin consumul de rosii, caci aceasta afectiune reprezinta o urgenta medicala, astfel ca intelept este sa va prezentati cat mai repede la medic.
Reumatismul. Prin aceleasi proprietati antiinflamatoare rosiile amelioreaza boala reumatismala.
Tomatele prezinta si alte beneficii in afara de cele mai importante enumerate mai sus, fiind eficace in gripa, intepaturi de insecte, acnee, puncte negre, infectii urinare, constipatie, efectele tabagismului samd.
Bune crude, dar si preparate
Rosiile crude sunt sanatate curata, dar, spre deosebire de alte alimente, acestea isi pastreaza beneficiile si daca sunt gatite, prin pregatire termica eliberandu-se si mai multe substante benefice, care in mod normal ar fi blocate in coaja pe care intestinul uman nu o poate digera. De asemenea, rosiile la conserva, sucul, sosul sau ketchup-ul pastreaza nealterate toate substantele nutritive din tomate, inclusiv licopenul.
Exista mai multe soiuri de rosii, fiecare cu gust, forma si mai ales aroma specifica. Tomatele tip-cirese sunt cele mai dulci si sunt delicioase la salate sau la pizza. Tomatele tip-ciorchine au o aroma foarte distincta cand sunt bine coapte in vrej. Aroma lor iese si mai mult in evidenta taiate in felii, stropite cu ulei de masline si presarate cu busuioc proaspat tocat. Tomatele-pruna sunt specifice bucatariei italiene. Sunt carnoase si au foarte putine seminte.
Cura de rosii este obligatorie vara pentru ca sunt sarace in calorii si pline de apa… vie! In plus, gustul lor este cu totul exceptional atunci cand provin din culturi traditionale, de la producatorii autohtoni.
Ce spui? Motivele de mai sus sunt suficiente pentru a te hotari sa oferi hartie plantabila cu seminte de rosii participantilor la evenimentele speciale din viata ta? Pe langa surpriza deosebita pe care le-o faci oferindu-le invitatii sau marturii plantabile, le oferi si un beneficiu pentru sanatate de care se vor bucura daca planteaza hartia.
Uite o rosie crescuta din hartie plantabila. Asa arata la 9 saptamani de la plantare:
Te invit sa-mi lasi mai jos un comentariu in care sa-mi spui care e tipul de tomate preferat de tine si in ce forma le consumi, proaspete sau gatite? Daca ai o reteta deosebita, impartaseste-o cu mine.
Iti multumesc ca m-ai urmarit pana aici si iti doresc un week-end frumos si relaxant. 🙂
Am avut rosii negre in solar. Sunt exceptional de gustoase.
Iar cele galbene ma duc cu gandul unui concediu pe malul lacului Snagov, unde timp de o saptamana am mancat cantitati industriale de salata. Venea o vecina si ne aducea cate o galeata de rosii galbene in fiecare zi. Miammmm.
Mirela, trebuie sa recunosc deschis: cat am lucrat la articolele astea doua, cat am cautat materialele necesare, mi s-a facut o pofta nebuna de rosii de gradina. N-am mancat niciodata rosii negre, dar crezi ca nu caut seminte sa fac hartie plantabila cu astfel de bunatati? Imediat ce le gasesc, rasadesc si sa arat si voua cum se dezvolta. Iar produsul finit il impart cu voi doar in fotografii, din pacate.
Rosii galbene cultivau si bunicii mei, sunt gustoase, carnoase, dar diferite ca gust fata de cele clasice.
Pfoai, ce-as manca o salata de rosii de gradina acum…:(
Trebuie sa recunosc ca cel mai mult imi plac rosiile negre.Au un gust aparte.Au avut poarintii mei rasad .Ceea ce stiu este ca semintele sunt destul de scumpe dar merita efortul.Se spune ca sunt cele mai benefice pentru sanatate prin faptul ca te ajuta sa reduci colesterolul.Sunt un fel de medicament.
Chiar daca acestea sunt preferatele mele imi plac toate rosiile si le prefer proaspete. Un plus la mine este faptul ca imi plac si crude si coapte. Nici macar nu pot sa spun ca exista vreo leguma sau vreun fruct care sa nu imi placa.Sigur ca cele de gradina sunt cele mai bune dar pana le avem pe acelea consumam legumele din market.
Carmen, m-ai convins, ma duc sa caut seminte, oricat ar costa vreau sa le incerc.
Si eu sunt o mare devoratoare de fructe si legume si le prefer pe cele naturale, crescute in gradina, atunci cand e posibil. Dar in lipsa, zic si eu ca tine, sunt ok si cele din supermarket.
Eu nici nu am stiut ca exista rosii negre ( sau negre, rosii? 🙂 ) pana cand am citit articlul. Acum sunt chiar curios ce gust or avea. Se gasesc seminte in comert? Sau doar de la ceimce au prin gradina proprie?
Hai ca vin cu informatia, Adrian :)) ca m-am interesat deja.
Se gasesc de cumparat inclusiv pe internet, 10 seminte costa aproximativ 3 Ron. Nu ai garantia ca semintele pe care le cumperi sunt de rosii negre, dar la banii astia poti risca. 😀
Exista si un soi de ‘cherry’ negre, dar nu mi s-a parut ca ar avea un gust deosebit. M-ati facut de ma duc si eu sa caut seminte, le voi creste PE GEAM in semn de protest fata de cat „plastic” am mancat asta-vara!
PS:licopenul nu este distrus prin fierbere.
Pe geam, Miki, daca nu avem gradina….inca 😉
Chiar sunt curioasa cum sunt. Pana or creste, mi-am pus pofta in cui. :))
Draga Petronela,
Rosiile sunt „fructele” mele preferate in timpul verii, imi plac la nebunie si mananc cantitati „industriale” vara, pe care le cumpar din piata, de la producatorii autohtoni.
Iti multumesc, cu drag, Ildi.
si eu fac la fel, Ildi. 🙂