Afla in randurile de mai jos cum sa plantezi hartia plantabila (indiferent de forma in care ai primit-o: card sau bile plantabile) astfel incat sa te bucuri intr-un scurt interval de timp de flori frumoase, ierburi aromatice sau legume, in functie de semintele care au fost incorporate in compozitia hartiei.
Ai nevoie de:
-
hartie sau bila plantabila
-
ghiveci sau …gradina 😉
-
apa
-
un loc insorit
Pune hartia/bila plantabila la inmuiat, de la cateva minute la cateva ore. Poti sa le lasi pana la 3 ore in apa.
Umple ghiveciul 2/3 cu pamant bun si indeasa-l bine. Rupe/marunteste hartia plantabila in bucatele si raspandeste-le deasupra pamantului din ghiveci, apoi uda-le din abundenta. Acopera bucatile de hartie cu pamant, aproximativ 1 cm si uda iar. Pe perioada germinarii (primele 10-15 zile) urmareste ca pamantul sa fie mentinut umed in permanenta, apa este necesara si ajuta germinarea.
Atentie! Prea multa apa duce la putrezirea semintelor. Prea putina apa impiedica semintele sa germineze.
Plaseaza ghiveciul intr-un loc insorit. Dupa aparitia plantelor ai grija ca pamantul sa fie mentinut umed.
Daca anotimpul permite, poti planta hartia direct in gradina. Nu uita sa o uzi corespunzator.
Procedeaza in mod asemanator si cu bilele plantabile (sau bombonele de gradina, cum imi place mie sa le numesc).
Mai jos poti vedea diferite stadii de evolutie a unor plante crescute din hartie plantabila.
Am pus in apa o bila plantabila si am lasat-o la inmuiat cateva ore:
Asa arata bila plantabila dupa o saptamana, timp in care i-am asigurat lumina, caldura si i-am mentinut umiditatea in mod constant, fara sa o plantez in pamant:
Dupa 2 saptamani plantutele au crescut vizibil:
Asa aratau plantutele dupa 3 saptamani. Dintr-o bila au crescut mai multe plante.
Le-am separat si le-am transplantat:
Dupa inca 2 saptamani:
Dupa aproximativ 9-10 saptamani, au inceput sa infloreasca, rand pe rand:
Am procedat la fel si cu hartia plantabila: am pus-o intr-un ghiveci, am acoperit cu un strat subtire de pamant, am mentinut pamantul umed in permanenta pana ce semintele au germinat si plantele au inceput sa creasca. Pentru ca am pus hartia direct in pamant nu a mai fost nevoie de trasplantare.
Hartia plantabila pe care o folosim in mod curent contine un mix de seminte de flori de vara, asa cum le poti vedea in colajul de imagini de mai sus.
La cerere, putem lucra hartia si cu un anumit tip de seminte de flori
sau de plante aromatice, in imaginile de mai jos hartia continea seminte de busuioc:
Bine de stiut!
-
Intervalul de plantare al hartiei plantabile este de aproximativ 18-24 luni de la realizare, cu conditia sa fi fost pastrata in conditii normale de caldura si umiditate (de exemplu, intr-o camera gen living). Daca respecti pasii de mai sus te vei bucura de florile sau plantele aromatice care vor creste.
-
Foloseste pamant de buna calitate.
-
Plantarea in interior o poti face oricand (in ghiveci), si transplanteaza in primavara plantele intr-un loc permanent. Daca dispui de o gradina, e perfect. Recomandarea noastra este totusi sa plantezi hartia in lunile de primavara-vara.
-
Plantarea in exterior este recomandat sa o faci doar cand vremea este calda, de preferat in lunile de primavara. Daca plantezi cardul/hartia/bila in gradina toamna, ploile vor hidrata semintele, iar primavara te vei bucura de plantele care vor creste din hartia plantabila.
Da o nota unica evenimentului tau oferind produsele noastre eco-friendly!
Important:
Toate produsele din imagini au fost realizate de noi, iar plantele s-au dezvoltat si au crescut din hartia plantabila. Nu e permisa preluarea de texte sau imagini de pe acest site fara acordul nostru exprimat in scris si fara indicarea sursei.