Bun gasit,
Afla in randurile de mai jos cum poti folosi calendarele plantabile in gradina urbana si cum te poti bucura de legume, flori si plante aromatice crescute de tine.
Am revenit de curand dintr-o scurta vacanta, dar atat de asteptata si binevenita!
Aceasta pauza a fost un minunat prilej de a ma deconecta de la cotidian, de la rutina zilnica si, ca efect, m-am reintors mai energica, pusa pe fapte mari, mai creativa. Am muuulte idei noi pe care abia astept sa le pun in practica si sa ti le arat.
Nu stiu cum esti tu, care citesti acest articol cand ti se termina vacanta, insa eu, dupa ce revin acasa, mai am nevoie de macar 2-3 zile sa imi reintru in normal si sa imi reiau activitatile de zi cu zi. Las totul sa se aseze si sa imi dau voie sa imi reiau rutina de zi cu zi. Si daca tot sunt pe modul incet si foarte incet in aceste zile, profit sa iti arat cateva fotografii din gradina.
Iti voi arata flori, legume si plante aromatice crescute doar din resturi de hartie plantabila care ne-au ramas de la diverse produse. Periodic avem de oferit resturi de hartie plantabila care ne raman de la taiat, asa ca daca esti interesat, urmareste-ne si pe Facebook, postam acolo si ne poti scrie ce anume te intereseaza.
Mai jos poti vedea cum arata o fila din calendarul Gradina Urbana care continea seminte de tomate si care au germinat:
Poate te va surprinde ceea ce vei citi in urmtoarea fraza: si plantele au preferintele lor.
Asa cum noi avem compatibilitati si incompatibilitati cu cei din jur, asa e si in cazul plantelor. In calendarul Gradina Urbana am combinat plante care „se plac”, care traiesc in armonie si se sustin unele pe altele. Se numesc plante companion si au rolul de a oferi rezistenta plantelor.
Pentru calendarul nostru Gradina Urbana am ales seminte de tomate, craite si busuioc care pot fi usor incorporate in hartia noastra. Aceste plante cresc foarte bine impreuna, rolul lor este de a atrage polenizatorii, iar prin mirosul puternic emanat deruteaza daunatorii, impiedicandu-i sa ajunga la tomate. Unde mai pui ca dau un aspect frumos gradinii, limiteaza dezvoltarea buruienilor, iar anumite parti din aceste plante se pot folosi in stare proaspata sau uscata.
Cum arata plantele crescute din acest calendar in gradina noastra?
Vezi fotografiile de mai jos, sunt facute astazi:
Pe sol, asa cum se vede bine intr-o fotografie, am pus un strat subtire de mulci: iarba de la gazon, taiata cu masina. Aceasta are rolul de a mentine umezeala la radacina plantelor, de a fertiliza solul prin azotul emanat si care prin ploaie/udare intra in sol.
De 2 ani am inceput sa experimentam si sa invatam permacultura, intrucat ne dorim sa consumam plante cat mai sanatoase, crescute in armonie cu toate formele de viata, din sol sau aer. Si am observat ca, atunci cand creem conditii optime, natura gaseste caile potrivite pentru a restabili echilibru. In primavara, afidele le-am combatut cu buburuze, la un moment dat condurasii dadeau semne de mana sau rugina, i-am stropit cu solutie de lapte si acum sunt bine, sanatosi si acompaniaza castravetii.
Am udat cu apa de ploaie, am stropit periodic, preventiv doar cu macerat de urzica, cu solutie de drojdie si lapte, iar plantele arata bine, sanatoase, cu rod frumos:
Craite:
Castraveti infloriti:
Sunt sanatosi, plini de flori si de polenizatori 🐝🦋🐞
In Calendarul Office, filele din hartie plantabila contin urmatoarele plante aromatice:
Menta
Cimbru
Busuioc
Momentan, calendarelele 2024 sunt in lucru la tipografie si vor fi disponibile in magazin la inceputul lunii septembrie.
Daca e de interes subiectul permaculturii, lasa-mi un comentariu sau scrie-mi pe hartieplantabila@ymail.com si voi reveni cu un articol pe aceasta tema ca sa ai timp sa te pregatesti pentru anul viitor.
Sper ca a fost inspirational acest articol, iar daca esti pentru prima data pe site-ul meu, te invit sa te abonezi la newsletter si sa imi urmaresti postarile si pe Facebook si Instagram.
Pana data viitoare, bucura-te de vara! 🌞🤗