E important sa reciclam hartia?

 wallpapper

 Zilele trecute am primit un e-mail de la un cititor al site-ului care, printre altele m-a intrebat care e materia prima folosita la realizarea hartiei plantabile. Pentru ca subiectul ar putea sa te intereseze si pe tine, am ales sa-i raspund public lui Mihai, cel care mi-a scris. Cred ca vei avea doar de castigat  daca vei ramane alaturi de mine pana la sfarsitul acestui articol.

Te intrebi ce vei castiga? Hai sa vedem impreuna….

Hartia, spre deosebire de alte materiale reciclabile,  este o inventie veche a omului. Prima bucata de hartie fost fabricata de catre Ts’ai Luin undeva in jurul anului 105 d.Hr.din carpa.In timp a devenit ieftina si usor de procurat, mai ales dupa revolutia industriala. Acela a fost momentul care a facut posibila fabricarea hartiei la scara larga.

Hartia este deseul frecvent intalnit in mai toate sferele de activitate si constituie o importanta sursa de fibre de celuloza, aceasta fiind substanta naturala care sta la baza producerii hartiei care, fiind fabricata din celuloza se biodegradeaza ( descompune ) mult mai usor decat plasticul.

La scara industriala, hartia poate fi reciclata de maxim 4 ori.

Ce hartie folosesc pentru obtinerea hartiei plantabile?

In principal,  folosesc hartie reciclata de calitate care inseamna: caietele de scoala, hartie de copiator, plicuri pentru ca nu contine hartie colorata care ar schimba nuanta hartiei obtinuta prin reciclare. Fireste, daca vreau sa obtin o anume nuanta voi folosi si hartie colorata.  De asemenea, pentru unele decoratiuni folosesc hartia de ziar si carton (de exemplu, la cosuletele de Paste din Minighidul oferit GRATUIT  la inscrierea pe site).

Stiai ca multe din materialele de impachetat, servetelele, oferte publicitare sunt facute din hartie reciclata?

Reciclarea hartiei depinde foarte mult de calitatea deseurilor de hartie colectate. Aceste tipuri de deseuri fiind foarte usor de contaminat cu alte tipuri de deseuri menajere, mai ales cu lichide este recomandata colectarea deseurilor din hartie si carton in containere special amenajate cu o deschizatura mai ingusta pentru a ingreuna introducerea altor tipuri de deseuri.

De ce ar trebui sa reciclezi hartia?

In primul rand, pentru beneficiile pe care le aduce naturii. Daca nu le stii, ti le spun mai jos. Prin reciclare se pot reduce anumite costuri, cum ar fi:

  • apa industriala cu aproximativ 60 % ,
  • poluarea aerului cu aproximativ 75 % ,
  • energia electrica cu aproximativ 45 % ,
  • poluarea apei cu aproape 45 % ,
  • reducerea cantitatii de material lemnos exploatat.

In al doilea rand, folosind deseuri de hartie pentru a produce hartie reciclata problemele privind depozitarea deseurilor se reduc. Cu fiecare tona de hartie reciclata se salveaza:

  • cel putin 30000 l de apa;
  • 3000 – 4000 KW electricitate ( destul pentru un apartament de 3 camere/an);
  • 95% poluarea aerului.

In al treilea rand, producerea de hartie reciclata presupune intre 28-70% mai putina energie decat producerea de hartie virgina si un consum redus de apa. Asta se intampla din cauza faptului ca mare parte din energia dedicata productiei de hartie se consuma prin transformarea lemnului in hartie.

In al patrulea rand, hartia reciclata produce mai putine emisii poluante in aer (95%) si in apa. Hartia reciclata nu este realbita in mod normal; daca totusi se albeste, se foloseste oxigen si nu clor. Asta reduce cantitatea de dioxine degajate in mediu.

In al cincilea rand, hartia este un produs biodegradabil. Asta inseamna ca atunci cand ajunge in gropile de gunoi in timp ce putrezeste produce metan, un gaz foarte puternic ( de 20 ori mai puternic decat CO2). Incalzirea globala a inceput sa fie o realitate acceptata din ce in ce mai mult la scara mondiala, iar emisiile de CO2 si metan trebuiesc reduse pentru a diminua efectele pe care acestea le au asupra mediului.

In al saselea rand, pentru ca cererea de hartie a crescut, mai mult lemn este necesar pentru a satisface cererea de pulpa lemnoasa. In multe din cazuri asta a insemnat pierderea a numeroase habitate naturale pentu fauna si nenumarate ecosisteme deoarece padurile vechi, mature au fost inlocuite de plantatii controlate, de obicei paduri de conifere ce cresc rapid. Lipsa de diversitate in randul arborilor pe plantatiile controlate a dus la un dezechilibru in intreaga zona forestiera.

Ce parere ai? Sunt suficiente motive pentru a incepe sa ne responsabilizam si sa actionam constient pentru a trai intr-un mediu cat mai sanatos,  cu cat mai putine surse de poluare?

De ce ar trebui sa cumperi produse fabricate din hartie reciclata?
Viitorul reciclarii depinde in final de existenta unei piete pentru materialele colectate. Reciclarea nu presupune doar colectarea materialelor si transportarea lor catre articole centrele de reciclare, ci presupune si finalizarea ideii de reciclare prin cumparerea produselor fabricate din hartie reciclata. Fabricile de hartie reciclata nu isi pot continua activitatea daca publicul nu incurajeaza cumpararea acestor produse.

Daca nu stii cum sa reciclezi corect hartia uite cateva ponturi:

1. Aduna hartiile pe care nu le mai poti utiliza (pentru impachetat/scris).

2. Striveste cutiile de carton pentru a ocupa cat mai putin spatiu.

3. Depoziteaza-le intr-un loc special pentru colectarea hartiei.

Cum poti reduce cantitatea de hartie aruncata in gropile de gunoi?

1. Invata sa folosesti cat mai putina hartie. Foloseste ambele fete ale unei foi de hartie. Uita-te daca hartia pe care te pregatesti sa o arunci nu cumva are spatiu pe care ai putea sa mai notezi diverse lucruri precum liste de cumparaturi sau pentru a lasa un bilet cuiva.

2. Cumpara hartie reciclata pe cat posibil. Hartia reciclata din pagini aurii sau agende este folosita pentru a fabrica cartoane pentru oua, de exemplu.

3. Refoloseste plicurile atunci cand e posibil.

4. Copiii din gradinite si scoli sunt incantati cand primesc role de hartie mai ciudata sau orice fel de tip de hartie pentru pictat desenat sau alte activitati. Sunt, de asemenea, incantati sa primeasca ziare sau reviste pentru a acoperi bancile in timpul orelor de lucru manual.

5. Cand cumperi o cutie cu lapte sau alte bauturi gandeste-te la ambalaj. Exista un mod de a-l recicla sau il arunci la gunoi? Este bine sa alegi alimente comercializate in ambalaje reciclabile.

6. Contacteaza-ti serviciul de corespondenta pentru a te asigura ca nu primesti corespondenta inutila.

7. Punand un semn cu „fara corespondenta inutila” in dreptul cutiei tale postale descurajezi productia de pliante publicitare si alte flyere.

Ce zici, a meritat sa ma urmaresti pana la sfarsitul articolului? Ai aflat ceva noutati?

Te rog lasa-mi mai jos un comentariu in care sa-mi spui parerea ta despre articol si sa-mi raspunzi la aceste intrebari:

  • Tu reciclezi deseurile separat (hartie, sticla, plastic) sau le arunci pe toate la gunoiul menajer?
  • Crezi ca e important sa reciclam deseurile sau e doar o noua gaselnita la moda?
  • Cum putem educa oamenii in acest sens? Cum educam copiii sa creasca responsabili si sa iubeasca natura, sa protejeze planeta?

Parerea ta e importanta pentru mine.

Iti doresc o zi frumoasa intr-o Romanie cat mai curata. 🙂

This Post Has 4 Comments

  1. Adrian

    Cum reciclez eu hartia?
    -foile scrise pe o singura parte, ajung ciorne, sub imprimanta de la birou.
    -hartiile folosite le depozitez in cutiile in care vin topurile cu hartie de imprimanta
    – biroul nostru este lipit de scoala generala, si cutiile cu hartie reciclabila, ajung lunar la scoala, langa hartiile pregatite pentru reciclare.

    Din pacate, primaria din localitatea noastra nu foloseste colectarea selectiva, doar plastcul a inceput, timid, sa fie colectat selectiv.
    In satul bunicilor, de cateva luni a inceput reciclarea selectiva si e o placere sa vezi locurile special amenajate, dotate cu cate trei containere de culori diferite.

    1. hartiealtfel

      Excelent, Adrian.
      Ma bucur ca faci parte din categoria oamenilor responsabili.Chiar daca la noi inca nu exista centre de recilare suficiente, important e sa facem ceea ce tine de noi. La momentul potrivit apar si solutiile bune.

  2. Raluca Andreea

    Din pacate, eu cam arunc la gunoi sau la foc (am sobe pe lemne) toate hartiile, iar plasticul deasemenea il arunc la gunoi. Insa in ultima vreme am incetat sa mai cumpar sucuri in sticle din plastic si preferam sa ne stoarcem noi fructele (gref, portocale sau lamaie) la care adaugam putin ghimbir, indulcitor si apa si e gata sucul. Astfel e si mai ieftin, si mai sanatos si mai putin plastic aruncat.

    1. hartiealtfel

      Schimbarea apare intodeauna la momentul potrivit, Raluca 🙂
      Si noua ne place gingerata, o bautura cu lamaie, ghimbir si miere. E foarte faina la gust si sanatoasa.

Lasă un răspuns