Pe tocuri, in business

Bun gasit,

A trecut mult timp de cand nu am mai postat nimic pe blog.

Pana pe la jumatatea lunii martie am fost atat de prinsi cu lucrul ca nu ne-a mai ramas timp pentru nimic altceva.

Apoi, a inceput o noua zi. De 13. Parea una ca oricare alta, dar n-a fost asa.

Ultima luna a fost foarte grea pentru mine.

Momente coplesitoare, personale, m-au lasat fara sens, fara inspiratie si dorinta de a impartasi cu voi proiectele lucrate in atelierul nostru.

Munca au continuat-o colegii mei, iar de putin timp am reinceput de ceva vreme sa particip la activitati pentru ca se pare ca reusesc sa uit… si mai trece inca o zi, apoi inca una, pana se va asterne acceptarea si firescul peste zbuciumul actual.

Astazi postez un articol scris pe 8 martie de cei de la RisCo.ro, carora le multumesc pentru faptul ca au scris (si) despre mine si ideea mea, materializata in business.

„Antreprenoriatul feminim este pe drumul cel bun in Romania. Cu determinare, hotarare, atitudine proactiva, cu viziune si o strategie bine pusa la punct, tot mai multe femei aleg sa paseasca in lumea afacerilor. Pe tocuri, in business, nu este intotdeauna usor, dar doamnele si domnisoarele demonstreaza ca pot tine pasul cu barbatii antreprenori. Fie ca opteaza pentru sectoare cu traditie in antreprenoriatul feminin cum sunt cel de beauty, resurse umane sau relatii publice, fie ca aleg sa concureze direct cu barbatii in IT, inginerie, publicitate, domeniul bancar sau retail, femeile isi pun din ce in ce mai mult amprenta in sectorul business. Iata si cateva curiozitati despre antreprenoriatul feminin!

Un studiu realizat in 2020, de un furnizor de solutii business information din Romania arata ca avem peste 500.000 de femei in calitate de actionari in companii active pe piata din Romania. Datele din 2019 aratau, de asemenea, ca in cele mai mari companii din tara noastra, 33,8% din functiile CEO erau ocupate de femei, iar Romania stapanea topul cu cele mai multe femei cu pregatire tehnica din lume. Remuneratia este cea care inca face diferenta intre femeile si barbatii aflati in functii de conducere. Desi doamnele au un avant puternic, in continuare sunt mai slab platite decat domnii. Profilul femeii-antreprenor din Romania a fost conturat de datele statistice astfel: varsta intre 35 si 49 de ani, studii superioare, experienta in sectorul in care activeaza. Antreprenoriatul feminin a atins varful in Romania in anul 2016.
Ingredientele succesului unei femei-antreprenor sunt: perseverenta, compasiunea, abilitatea de bun comunicator si negociator, integritatea, atitudinea pozitiva si curajul de a-si asuma riscul.

Provocari si povesti ale femeilor-antreprenor

Dincolo de tiparele si standardele impuse de societate, am ales sa dam cuvantul unor femei, mame si antreprenoare cu propriile lor viziuni si experiente in lumea business-ului.

Petronela Prunianu a inceput in 2010 un business atipic, brandul “Hartie plantabila”, un produs ecofriendly, 100% biodegradabil. Era avocata in urma cu 11 ani cand a decis sa investeasca intr-un hobby.

Acum s-a transformat intr-o afacere.

Hartia plantabila este un produs care povesteste despre reciclare, despre viata si un nou inceput. Se transforma in flori sau plante aromatice. Cel mai mare obstacol de care m-am lovit la inceput a fost faptul ca am iesit cu un produs nou pe o piata virgina. I-am ales acest nume sugestiv tocmai ca sa fie usor de inteles ca si concept. Astazi e mai simplu, desi inca mai exista oameni care abia afla despre noi.

Un alt obstacol important a fost lipsa timpului: oricat de organizata eram, niciodata nu reuseam sa fac tot ce imi propuneam intr-o zi. Aveam multe idei faine, dar impartindu-ma intre familie, job si afacere, simteam ca nimic nu fac bine.

Atunci mi-am dat seama ca trebuie sa renunt la ceva ca sa fac loc in viata mea pentru altceva mai bun. Nu a fost o decizie usor de luat, insa am cantarit bine si am ales sa renunt la avocatura. Este o profesie care mi-a adus enorm de multe satisfactii de-a lungul anilor, insa volumul mare de munca, drumurile dese la diverse instante din tara si-au spus la un moment dat cuvantul. In plus, incepusem sa simt ca acel mediu conflictual nu se mai potrivea cu ceea ce imi doresc de la viata: armonie, echilibru si bucurie.

Am avut curaj si in business asta este un atu.

Viitoarelor antreprenoare le transmit doar sa creada in ideea lor. Daca ai sa cazi de 100 de ori , ridica-te de 101 ori. Si implementeaza, pune in practica”, este sfatul Petronelei.”

Articolul intreg poate fi citit AICI.

 

 

Lasă un răspuns