Daca te intrebi ce poti face pentru a sarbatori Ziua Pamantului te afli in locul potrivit. In articolul de astazi mi-am propus sa ofer cateva modalitati prin care sa sarbatorim aceasta zi si prin care poti sa demostrezi angajamentul tau fata de mediul inconjurator, ale carui probleme ne afecteaza pe toti intr-o masura din ce in ce mai mare.
Vrei sa traiesti intr-un mediu cat mai sanatos? Sa mananci sanatos, sa respiri aer curat, sa ai energie intreaga zi?
Iti doresti sa-ti cresti copiii sanatosi?
Crezi ca actiunile tale pot contribui la imbunatatirea calitatii vietii?
Banuiesc ca raspunsul tau la aceste intrebari este „da”. Cine nu si-ar dori sa traiasca astfel?
Actiunile mici pot avea consecinte mari, asa-i? Daca stai sa te gandesti la asta vei vedea ca exista multe modalitati prin care poti arata grija fata de mediul in care traiesti si poti promova un ecosistem sanatos. Cateva din aceste actiuni le voi enumera mai jos si le poti face zi de zi, daca vrei. 🙂
1. Planteaza un copac
Plantarea pomilor ajută la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, inlatura efectele poluarii, asigură rezistenta solului pentru a preveni eroziunea si ofera case pentru biodiversitate.
Alege un copac care stii ca poate supravietui în climatul tau. Dacă nu esti sigur ce copac sa alegi, cere un sfat de la cineva priceput in acest domeniu.
2.Construieste ceva util in natura, la scoala sau acasa
Construieste impreuna cu familia ta o colivie sau fa un hranitor pentru pasari, incurajand astfel populatia pasarilor locale, care joaca un rol important în fiecare ecosistem. Pentru o „ambarcatiune” speciala de Ziua Pamantului foloseste obiecte uzuale ( care ar fi fost altfel aruncate) pentru a crea opere de arta. Posibilitatile sunt infinite, totul tine de imaginatia ta.
Uite ce minunatii de hranitoare pentru pasari face un iesean de-al meu, poate te inspira. Are maini „de aur” si o reala inclinatie catre frumos, dar te vei convinge de asta rasfoindu-i blogul. Ne-a facut si noua un hranitor si puiul meu a devenit extrem de responsabil, mereu verifica sa aibe pasarile apa si mancare. Multumim din nou, Constantin! 🙂
3. Alege sa folosesti bicicleta sau fa o plimbare
Cand e vorba sa faci un drum scurt alege sa folosesti bicicleta sau, de ce nu, sa mergi pe jos. Pe langa economia pe care o faci la carburantul masinii tale, ai avantajul de a te bucura de aer proaspat si sa profiti sa faci si putina miscare.
4. O zi pe saptamana fara carne
Alege o zi pe saptamana cand sa consumi doar fructe si legume. In locul unui gratar alege o salata de fructe sau una de legume. Sau, de ce nu, niste paste cu sos si legume. Vei fi plin de vitalitate si energie, vei avea un tonus de invidiat, iar pielea ta va radia de sanatate. Incearca doar!
5. Foloseste econom apa
Cand te speli pe dinti obisnuiesti sa lasi apa sa curga permanent? Stiai ca in doar 2 minute se scurg mai bine de 10 litri de apa? Da, sunt pierduti pe …apa sambetei. La fel si banii tai pentru ca si acest consum il platesti din propriul buzunar. De acum, aminteste-ti sa economisesti cand te barbieresti, cand speli vasele, rufele, masina, etc. Nu zice nimeni sa stai nespalat, ci doar sa fii constient si sa inchizi robinetul atunci cand nu ai nevoie de acea cantitate de apa.
6. Reducerea, reutilizarea si reciclarea pe tot parcursul zilei
Cumpara cat mai putine lucruri, doar cele care iti sunt cu adevarat necesare. Nu cumpara lucruri doar pentru ca …… sunt la reducere! Sprijina producătorii locali și producătorii de produse alimentare și produse – acestea nu trebuie să fie vandute departe de locul unde sunt produse; astfel se reduc emisiile de gaze cu efect de sera. Evita pe cat posibil sa folosesti farfurii de unică folosință sau tacâmuri.Recicleaza toate lucrurile pe care le utilizezi pentru a doua zi sau gaseste alte utilizări pentru lucruri pe care nu le mai folosesti. Daca nu-ti mai e de folos un lucru, doneaza-l cuiva care are nevoie. Astfel, faci o bucurie cuiva si iti eliberezi spatiul din casa. Implica si copiii in aceasta actiune punandu-i sa-si sorteze jucariile pe care nu le mai folosesc, invatandu-i astfel doua lectii: prima, de a oferi altora diverse lucruri si a doua, despre importanta reciclarii si/sau reutilizarii obiectelor.
Fa o cutie in care sa aduni hartia care nu-ti mai trebuie: bonuri de la cumparaturi, bilete, facturi, plicuri, hartie de copiator, etc. Daca nu ai unde le recicla, doneaza-mi-le. 🙂
7. Impartaseste si altora din cunostintele tale despre protejarea mediului
Daca esti profesor, student sau pur si simplu un om caruia ii pasa de mediu poti impartasi si altora din cunostintele tale in simple discutii sau, de ce nu, nu te sfii sa organizezi cursuri, lectii deschise la care sa participe oricine e interesat. Poti organiza lectii de reciclare si protejare a mediului pe grupe de varsta; de exemplu, lectii sub forma de joc pentru copii, cu siguranta ca micutii vor fi incantati.
8. Renunta la produsele chimice
Din cand in cand renunta la produsele de curatare pe baza de clor si foloseste cu incredere …otetul si apa. Nu spun sa renunti definitiv la acele produse, ci doar sa le folosesti atunci cand e neaparat nevoie.
Nu uita! In fiecare zi este Ziua Pamantului, nu doar astazi. Te incurajez sa aplici in fiecare zi macar cate una din modalitatile de care ti-am povestit mai sus pentru ca atunci cand e vorba de mediul in care traim, importanta e constientizarea actiunilor noastre si …practica. Nu te limita sa fii de folos mediului doar o zi pe an, ci cauta sa te informezi permanent si sa pui in practica ceea ce afli, zi de zi.
Spune-mi, ce ai facut azi pentru planeta noastra? Ai folosit macar una din modalitatile descrise mai sus? Lasa-mi un comentariu si povesteste-mi, poate ai si alte idei si imbunatatim impreuna acest articol.
Suntem responsabili pentru ceea ce traim, dar si pentru ceea ce le lasam copiilor nostri. Sa nu uitam sa ii implicam de mici in astfel de activitati.
Iti doresc o zi proaspata pe planeta noastra minunata!