Ce miros te duce cu gandul in copilarie?

DPJ3456

Ce parere ai de rosiile din fotografie? Asa-i ca iti vine sa intinzi mana si sa le culegi? 

Privindu-le, amintirile m-au trimis inapoi in timp, in anii copilariei. Ma vad in gradina bunicilor mei, undeva la tara, intr-un loc mirific la marginea padurii. Bunicii erau oameni gospodari, iar gradina era unul din locurile gospodariei cu care se mandreau. Aveau o gradina mare cu pomi fructiferi, vie si multe legume. Dintre toate, gradina cu legume era preferata mea. Parca ma vad, copil fiind, inconjurata de o multime de tomate, in aer se simte mirosul acela ierbos-aromat, pe de o parte de la coditele de tomate, pe de alta parte de la iarba proaspat cosita. Plantele se indoaie sub greutatea roadelor, unele-s coapte, rosii si stau sa pocneasca, altele au tenta galbuie sau verzi. Intind mana si rup o rosie care-mi face cu ochiul, rasfatandu-se in bataia soarelui si care ma provoaca s-o culeg. O sterg cu marginea tricoului si musc din ea. Ce deliciu, ce gust sublim, ce rasfat al simturilor…

Cu siguranta ai si tu astfel de amintiri din anii copilariei. E adevarat ca bucuria vine din lucruri marunte, fara emotia aferenta nici nu ni le-am aminti, nu-i asa?

 

 De ce am facut aceasta introducere?

Ce legatura este intre articolul de astazi si amintirile mele?

 

Ei bine, legatura o face Paraschiv, un cititor al site-ului care si-a manifestat indoiala vis-vis de produsele realizate de mine. Mi-a trimis un e-mail anul trecut in care imi scria asa (postez e-mail-urile cu acordul lui):

 

„Rasfoind internetul am ajuns pe sit-ul dumneavostra. N-am inteles prea bine de la inceput despre ce e vorba, insa acum cred ca sunt lamurit. Daca gresesc sa ma corectati.

Aceasta hartie se pune in pamant si cresc din ea diferite plante?

Sincer va spun, nu cred ca este posibil. Cultiv in gradina de ani de zile legume, rasadesc flori, dar nu cred ca din hartia pe care o prezentati poate creste ceva. Sa nu va suparati, dar asa cred.

Cu stima,

Paraschiv M.”

 

Cand am citit mesajul lui, am zambit. Nu era singurul sceptic. Si tu, cel care citesti aceste randuri, poti fi in postura lui Paraschiv, sau dimpotriva, poate ai testat deja hartia plantabila si te-ai convins ca din ea cresc plante.

Am privit totul ca pe o provocare si i-am raspuns:

 

“Buna ziua,

Ai inteles foarte bine cum e aceasta hartie cu seminte de plante. Se planteaza si cresc flori sau plante aromatice in functie de semintele care au fost incorporate in ea.

E dreptul tau sa ai aceasta parere. Daca doresti, iti pot trimite, pe cheltuiala mea, o mostra din aceasta hartie ca sa te convingi singur daca creste ceva din ea sau nu. Anunta-ma daca esti interesat.

Numai bine”.

 

Si, dupa mai multe luni, a sosit un nou e-mail de la Paraschiv, cu dovada atasata:

 

“Buna ziua,

Am trait s-o vad si pe asta. Recunosc, am fost surprins sa vad cum din hartia trimisa de dumneavoastra, incet-incet au iesit plante. In monstra trimisa erau seminte de rosii. Va trimit alaturat si o fotografie cu dovada. Cu siguranta ca sunt multi ca mine, asa, sceptici.

P.S.V-am scris abia acum pentru ca am mai mult timp liber, desi mi-am propus de mult s-o fac.

Va doresc mult succes, ideea dumneavoastra e deosebita.

Cu stima,

Paraschiv M.”

 

Am zambit din nou incercand sa-mi inchipui uimirea lui Paraschiv vazand rosiile care au crescut din hartia plantabila pe care i-am trimis-o. M-am bucurat ca domnul cel sceptic s-a bucurat de tomate dintr-un soi deosebit pe care il folosesc la realizarea hartei plantabile. Semintele de legume le folosesc doar la cererea clientilor interesati, iar aceasta cerere este sezoniera. Legumele se „cer” primvara-vara, iar florile tot timpul anului.

 

Sper ca ti-a placut acest articol, iar in urmatorul iti voi povesti cateva noutati despre…..

Dar nu, nu e bine sa stric surpriza, asa ca te astept cu drag peste cateva zile sa vezi ce pregatesc pentru tine.

 

Te invit sa-mi lasi un semn al vizitei tale printr-un comentariu si sa-mi spui ce miros te „duce” inapoi in timp, in copilaria ta? Ce gust iti amintesti din acea perioada a vietii?   

 

Iti multumesc ca esti alaturi de mine.

 

 

 

This Post Has 9 Comments

  1. Adrian

    Gustul rosiilor culese si mancate direct in gradina bunicilor, nu mai poate fi egalat de gustul rosiilor de azi, char daca sunt rosii crescute in gospodaria proprie. Oare de ce? ….

    1. hartiealtfel

      Poate din cauza soiurilor care au suferit tot felul de transformari, poate din cauza ingrasamintelor folosite pt sol. Nici aerul nu mai cum era odata. 😀
      Bunicii mei foloseau doar ingrasamant natural, nu i-am vazut niciodata folosind chimicale. Iar rosiile pe care le-am mancat la ei au avut intodeauna acelasi gust.
      Poate asta e secretul….

  2. Lacra

    Revista Science publica urmatoarea stire :”pentru ca tomatele sa ajunga la maturitate in acelasi timp si sa aiba atragatoarea culoare rosie cultivatorii au aplicat procesul de „coacere uniforma”, iar acest demers a determinat modificari moleculare negative in privinta gustului”.Si asta poate fi unul dintre motivele lipsei gustului rosiilor, coacerea artificiala si accelerata. Lacra

    1. hartiealtfel

      Da, Lacra, in privinta rosiilor din comert e posibil.
      Noi insa ne refeream la cele din gospodaria proprie…

  3. miki

    Mai adaug si eu un motiv la ce au spus Adrian si Lacra: cultura hidroponica. Adica fara pamant, doar apa si chimicale la greu. Cum sa aiba gust???
    Acum cativa ani am fost in Delta, si la tanti la care am stat in Sulina am mancat niste rosii la care visez in fiecare vara cand mananc ‘plasticul’ala din piata…

    1. hartiealtfel

      Eu cred ca suntem pe drumul cel bun, dragii mei, oamenii au devenit mai constienti de rolul lor in protejarea mediului, sunt interesati sa duca o viata cat mai sanatoasa, sa se alimenteze cat mai natural, iar numarul acestora e in crestere de la an la an.
      Daca punem umarul cu totii, vom trai asa cum ne dorim.
      Si vom manca rosii cu gustul de odinioara! Am zis!:)

  4. Cristian

    De când mă știu îmi place checul. Când eram mai mic o ajutam pe mama să-l prepare. Și mulți ani am făcut, cînd am dorit, singur, chec.

    1. hartiealtfel

      Si mie imi place checul, de fapt aproape toate dulciurile facute in casa.
      Vezi ce avantaj ai daca ai ajutat-o pe mama la prajituri? Acum iti poti face cand vrei, singur;)
      Si puiutul meu e un bucatar in devenire!E foarte implicat si interesat sa vada tot ce pun prin oale :))

      Iti multumesc pentru vizita si comentariu, Cristian 🙂
      Te mai astept.

  5. Sharmaine Mapel

    you’re truly a good webmaster. The web site loading pace is incredible. It seems that you’re doing any distinctive trick.
    Furthermore, The contents are masterwork. you have performed a great task
    on this matter!

Lasă un răspuns