13 plante aromatice care cresc in ghiveci

 

„Sunt impresionat, mi-a spus el. N-am crezut ca poti creste in casa plante care sa arate atat de bine.”

Colegul meu, Sergiu a trecut zilele trecute pe la mine sa ia niste documente. L-am invitat la o cafea si cat timp espressorul pregatea licoarea aromata, ne-am asezat in scaunele comode din balcon, bucurandu-ne de privelistea colorata si de miresmele emanate de plantele de care ma ocup cu dragoste, atentie si placere.

Sergiu a fost fascinat, a admirat plantele, l-au incantat atat florile, cat si plantele aromatice din care am din belsug, unele crescute chiar din resturi de hartie plantabila. Si-a exprimat sincer punctul de vedere legat de cresterea plantelor in interior si anume ca nu a crezut ca pot fi atat de viguroase, sanatoase, proaspete si cu un miros imbietor, unele din ele.

Acesta discutie m-a inspirat si, pentru ca ma gandesc ca poate ai si tu aceleasi convingeri, am hotarat sa scriu acest articol.

Voi incepe cu concluzia:

Da, poti creste orice fel de plante in interiorul casei tale atata timp cat reusesti sa le asiguri conditiile ideale de dezvoltare.

Voi dedica un articol separat florilor pe care le poti creste in apartament, flori care ma incanta si care au crescut din hartia plantabila.

Astazi insa, m-am gandit sa iti povestesc cate ceva despre plantele aromatice atat de necesare atunci cand vrei sa dai arome deosebite mancarurilor tale. Mie imi place sa gatesc, sa experimentez tot felul de retete noi, asa ca am nevoie de tot felul de ingrediente „minune” atunci cand ma apuc de treaba. Pentru mine, cele mai la indemana „minuni” sunt plantele aromatice, crescute cat mai natural, fara niciun fel de ingrasamint, in interiorul locuintei, iar acum, de cand s-a incalzit, pe balcon. Sper ca in curand sa iti prezint si gradina la care visez de ceva vreme. 🙂

De ce sa plantezi propriile tale plante aromatice?

  • pentru proprietatile lor
  • pentru ca vor da un plus de savoare mancarurilor tale
  • pentru ca-ti infrumuseteaza  si parfumeaza bucataria in mod natural.

Exista un numar impresionant de soiuri de plante aromatice pe care le poti creste direct in gradina, daca ai una sau in interiorul apartamentului, asa ca ai de unde alege exact ceea ce-ti place.

De ce ai nevoie?

In primul rand, de un spatiu luminos, cum ar fi o fereastra insorita mare, o temperatura constanta, dar cu o circulatie a aerului si cu umiditate potrivita. Tine cont ca zona de langa fereastra in timpul iernii poate fi destul de friguroasa pentru unele plante.

Cele mai multe ierburi aromatice cresc cel mai bine cu cel putin sase-sapte ore de lumina stralucitoare, altora le ajung doar trei-patru. Tine minte insa ca lumina naturala este mai limitata si mai putin intensa in timpul iernii.

Dupa ce ai gasit locul potrivit pentru plantele tale, e timpul sa treci la pasul urmator: alegerea vasului si a pamantului potrivit. Recomand ghivecele din ceramica pentru ca permit radacinilor sa respire, sunt prevazute cu orificii pentru drenajul apei si pastreaza umiditatea solului fara a dauna radacinilor. Daca nu iti place culoarea lor, lasa-ti creativitatea sa se manifeste si decoreaza-le dupa cum iti place. Daca ai copii, implica-i si pe ei in aceasta activitate, va veti distra de minune si ii vei invata lucruri noi.

Si daca tot a venit vorba de copii si activitatile in care ii poti implica, gasesti aici un kit fascinant

Cat priveste solul, acesta il vei alege in functie de tipul de planta pe care o vei cultiva, insa solul pentru gradina care exista in orice magazin de profil este potrivit.

Nevoile de apa variaza in functie de dimensiunea și tipul plantei, dimensiunea și tipul ghiveciului si de perioada din an. Plantele sunt latente sau mai putin active in timpul iernii, cand nivelul de lumina e mai mic si, prin urmare, necesita mai putina apa. Lasa solul sa se usuce usor pentru cele mai multe plante si mentine solul usor umed daca ai cultivat busuioc, arpagic, menta si patrunjel.

Metoda mea de a verifica dacă o planta are nevoie de apa este sa infing un betisor  1-2 cm in pamantul din ghiveci. Daca solul e uscat, e nevoie ca planta sa fie udata.

13 plante aromatice

In fotografia de mai sus ai 13 plante aromatice care cresc in ghiveci si care te vor ajuta sa dai un gust deosebit mancarurilor tale.

1. Busuioc

Busuiocul (Ocimum basilicum) este o plantă din genul Ocimum, familia Lamiaceae. Este o plantă ierboasă originară din Asia tropicală.

Atinge între 20-60 cm înălțime, având frunzele de culoare verde deschis, mătăsoase, cu lungimi cuprinse între 1,5-5 cm și late de circa 1-3 cm. Florile sunt de culoare albă.

Are proprietăţi aromatice, dar şi medicinale, având un efect antioxidant,  anticancerigen, antiviral şi antibacterian. Planta are nevoie de un sol bine drenat şi trebuie ţinut în permanenţă la lumină. De aceea, este indicat să pozitionezi  ghiveciul pe un pervaz al unui geam orientat către sud. Frunzele de busuioc sunt  folosite adesea la prepararea salatelor, pastelor, fripturilor, a diferitelor  sosuri dar şi în combinaţie cu fructe.  Este bine sa stii ca, de regula, se foloseste busuiocul proaspat care se adauga cand preparatul este aproape gata, pentru a nu-i  distruge aroma. Uscate, frunzele isi pierd o mare parte din aroma.

Alte specii, inclusiv aparținând familiei Ocimum, sunt cultivate în multe regiuni ale Asiei. Cele mai multe specii asiatice de busuioc au o aromă asemănătoare cuișoarelor, în general mai puternică decât cea a busuiocului mediteranean.

Busuiocul lămâios are un puternic miros de lămâie și o aromă foarte diferită de cea a celorlalte varietăți, deoarece conține o substanță chimică numită citral. Este folosit la scară largă în Indonezia, unde este numit kemangi și este servit crud, împreună cu varză cruda, fasole verde si castraveti, ca acompaniament pentru pește prăjit sau rață. Florile sale desfacute sunt un condiment apreciat pentru salata.

Poti comanda kitul cu seminte de busuioc aici https://hartieplantabila.ro/shop/kit-cu-frunza-plantabila/

                Kit plantabil frunza cu seminte de busuioc 

2.Dafin

Dafinul ( Laurus nobilis), cunoscut și sub numele de laur, este o specie de plante aromatice din familia Lauraceae, arbore sau arbust, care ajunge până la 10–18 m înălțime, originar din zona Mediteranei.

Frunzele au o lungime de 6–12 cm și o lățime de 2–4 cm , cu margini dantelate specific și usor curbate .  Florile sunt de un galben-verzui pal, de aproape 1 cm diametru, crescute cate 4-5 în umbrela alături de frunza. Fructul este în forma de boaba neagra de aproape 1 cm lungime, conținând o singura samanta.

Frunzele de dafin sunt folosite pentru aroma lor la prepararea mâncărurilor.

Anumite date din literatura medicală sprijină ideea că frunzele de dafin ar avea următoarele efecte: antioxidativ, analgezic și antiinflamator, anticonvulsivant (antiepileptic).

Dafinul este amplu cultivat ca plantă ornamentală în regiuni cu climat mediteranean sau oceanic, dar și ca plantă de interior în zonele mai reci.

3. Hasmatuchi

Hasmatuchi, Anthriscus silvestris (asmatuchi, asmatui sau hasmaciuca) este o planta erbacee, placut mirositoare, cu flori albe, uneori galbui, dispuse in umbele mici. Seamana cu patrunjelul, insa are funzele mai incretite.

Hatmatuchi seamana la frunze cu patrunjelul, numai ca frunzele sunt mai dese, mai mici si de un verde mai deschis.

Hasmatuchi este un condiment popular in Europa centrala si occidentala; frunzele proaspete sunt tocate pentru a fi adaugate supelor, salatelor si mancarurilor de peste, asemanator felului in care se foloseste si patrunjelul si frunzele de coriandru.

Aroma este unica, fiind foarte parfumat – este dulce si foarte aromata, gustul fiind undeva intre patrunjel si anason . Se foloseste la ciorbe ( mai ales la borsul de cartofi cu smantana) si la salate (e traditionala salata de oua cu hatmatuchi si ceapa verde).

Astazi ma opresc aici, sper ca iti sunt  de folos aceste informatii, urmatoarele le vei citi in articolul viitor.

Tu ce plante aromatice ai in bucatarie? Ai retete speciale la care le folosesti? Impartaseste-le cu noi. 🙂

A!!! Sa nu uit: pregatesc o noua surpriza pentru tine.

Ramai aproape!

~Va urma~

 

Lasă un răspuns